Що безпечніше купувати кавуни чи дині? Перевірка літніх ласощів з Тернопільського ринку на нітрати

позика онлайн від credit plus кредит плюс

За матеріалами te.20minut.ua

На Тернопільському ринку розпочався кавуново-динний сезон. І хоча масово їх будуть завозити у кінці липня та у серпні, тернополяни вже охоче ласують баштанними. Чи безпечно їх вживати вже сьогодні та скільки нітратів у херсонських кавунах і динях на критому ринку «VIP-маркет», дізнавались журналісти «20 хвилин».

– Сезон кавунів вже розпочався. Цього року ми не мали жодної скарги, жодного отруєння цими ягодами, – розповіли у лабораторії.

Щодо динь, то у них ризик завжди вищий. Вже цього сезону на ринку виявили отруєння через перевищення нітратів у динях.

– Усю партію одразу ж вилучили з продажу, – кажуть у лабораторії. – Диня сама по собі небезпечна, в одному завозі один плід може мати один показник нітратів, інший може кардинально від нього відрізнятися.

Гранично допустима концентрація нітратів на один кілограм дині – 90 міліграм. Для кавуна цей показник не повинен перевищувати позначку – 60.

З допомогою спеціального пристрою на ринку перевіряють куплені смаколики.

Ми спеціально купили четвертину ягоди кавуна та половину дині й дізналися у лаборантів, чи безпечно купувати їх у розрізаному вигляді.

– Якщо кавун чи диня розрізаний і накритий поліетиленом – то це цілком безпечно. Зазвичай, розрізані кавуни та дині зберігають недовго, головне, щоб вони мали обмежений контакт зі сторонніми чинниками, – кажуть лаборанти.

За результатами експертизи, у кавуні виявили нітратів 26 мл/кг, а у дині – 40 мл/кг. Показники  знаходяться у межах допустимих. Нітратів у баштанних небагато, але чи є у них інші небезпечні для здоров’я речовини дізнатись вкрай важко.

Залишити відповідь